Hummelinck Stuurman
Theaterbureau

seizoen 2001 - 2002


site-navigatie:
nieuws
voorstellingen
winkel
info voor theaters
hstheaterbureau

 
 

theater:
Blind Date
Het Verhoor
Wie is er bang voor Virginia Woolf?
Vrouwen van eer
Vijf kamers
Alex d'Electrique
Vlaggetjesdag

cabaret:
De Berini's
Marijke Boon
Hans Dorrestijn en Martin van Dijk
Jacqueline Kerkhof
Alex Klaasen en Martine Sandifort
Rooyackers, Kamps & Kamps
Jan Rot
Hans Teeuwen

familievoorstelling:
B en D

kindertheater:
Cees Brandt

speciaal:
An & Jan

 

 

 

Wie is er bang voor Virginia Woolf?
van: Edward Albee
regie: Lodewijk de Boer
productie: Hummelinck Stuurman Theaterproducties
met: Will van Kralingen, Edwin de Vries, Tjitske Reidinga en Tjebbo Gerritsma
speelperiode: januari - juni 2002
première: donderdag 24 januari 2002 in Leiden

De Amerikaanse toneelschrijver Edward Albee begon eind vijftiger jaren met het schrijven van surrealistische en absurdistische eenakters. In 1962 werd Albee onmiddellijk internationaal beroemd met zijn scherpe dialogen en wrede humor in zijn eerste lange toneelstuk ‘Who's Afraid of Virginia Woolf?'.
Na hun succesvolle samenwerking met Lodewijk de Boer in ‘Scènes uit een huwelijk' (1998) staan Will van Kralingen en Edwin de Vries nu wederom samen op het podium, als respectievelijk Martha en George.
George, 46, hoofddocent geschiedenis en zijn vrouw Martha, 52, hebben het idealistische en net getrouwde stel Nick en Honey uitgenodigd om nog een laatste borrel te drinken na het faculteitsfeestje van Martha's vader. Het resultaat: een lange avond stevig drinken, die uitmondt in een nachtmerrie van verraad en onthullingen. Illusies, sex en verbale beschuldigingen; alles wordt ingezet om de te pijnlijk geworden realiteit niet onder ogen te hoeven zien.
De welbespraakte George en Martha vormen misschien wel het meest bekende theaterkoppel dat symbool staat voor de Amerikaanse cultuur en de mislukking van de American Dream. Met hun lachwekkende en tegelijkertijd pijnlijke en wrede woordenstrijd, hun lege zinnen en clichés vraagt Albee aandacht voor de nietszeggendheid van de moderne tijd. ‘Who's Afraid of Virginia Woolf?' is uniek, controversieel en uitdagend: niemand kan de kracht van dit ontluisterende toneelstuk weerstaan.
Lodewijk de Boer is auteur van tientallen toneelstukken, waaronder het beroemde drieluik ‘The Family' uit de jaren zeventig. De laatste jaren regisseerde hij Jasperina de Jong in ‘Lang Leve de Opera', bij het Nationale Toneel ‘A Clockwork Orange' en bij Hummelinck Stuurman ‘Scènes uit een huwelijk' met Will van Kralingen en Edwin de Vries en ‘Cairo Café' met Ingeborg Elzevier en Sabri Saad El Hamus e.a.
Edwin de Vries speelde en schreef jaren voor het Onafhankelijk Toneel en Baal. Daarna volgden vrije producties, filmrollen en schrijfklussen voor televisieseries als ‘In de Vlaamsche pot' en ‘Mijn dochter en ik'. Begin 2001 speelde hij met Paul de Leeuw en Hans Kesting ‘ART' in het Luxor Theater te Rotterdam.
Will van Kralingen speelde bij het Nationale Toneel in o.a.‘Tricks or Treats', ‘Het geheugen van water' en ‘Hamlet' (Publieksprijs 1999). Verder speelde zij bij Het Toneel Speelt in ‘De verlossing' van Hugo Claus en in diverse film- en televisieproducties, zoals de film ‘Wilde Mossels'.
Tjitske Reidinga speelt reeds vier jaar in het televisieprogramma ‘Klokhuis'. Onlangs speelde zij in ‘Trojaanse vrouwen' van het Onafhankelijk Toneel en in 1999 stond zij op de planken in ‘Ja Zuster, Nee Zuster'.
Tjebbo Gerritsma speelde de rol van Durk in de film ‘Tinus en Henkie' van Jeroen Honkee (bekroond met de Tuschinsky Award 2000). Verder speelde hij in diverse theaterproducties, zoals vorig seizoen in ‘Wiseguys' van het MUZTheater en ‘Schijn bedriegt' van Toneelschuur Producties, in de regie van Bart Danckaert. In seizoen 1998-1999 was hij te zien in ‘Volgens Myra', dat geregisseerd werd door Christiaan Nortier.